MATKAKERTOMUKSET

Keilaporukka
Lähtöaamuna saimme melkein kaikki yhteiskuvaan

MATKAKERTOMUS

KIRKKONUMMEN ELÄKKEENSAAJAT KYLPYLÄMATKALLA  PÄRNUSSA 11.-16.3.2019

Maanantaiaamuna 11.3. Ykkösmatkojen kuljettaja Raivo ajoi 32 eläkkeensaajaa nimestään huolimatta varovaisesti Helsinkiin Viking Linen terminaaliin oppaamme Gunin valppaan silmälläpidon alla.

Merimatka Viking X-Pressillä Sului mukavasti laivan tarjontaan tutustuessa ja tuttujen kanssa jutellen odotuksista, mitä kylpylässä saisimmekaan. Tallinnan satamassa meitä odotti virolainen oppaamme Annika. Sieltä bussilla kohti Pärnua pitkin Via Balticaa. Matkan aikana saimme yleistietoa Virosta ja kylistä, jotka ohittelimme. Kylät jäävät, niin kuin meilläkin, valtatiestä sivummalle. Ihailin kuitenkin tienvarren hyvin kynnettyjä peltoja sekä lukuisia koivikkoja.

Pärnuun saavuimme kolmisen tuntia myöhemmin. TERVISE PARADIIS, SPA-HOTELLI &VESIPUISTO luimme korkean rakennuksen seinältä. Vastaanotossa meitä tervehdittiin ”Tere,Tere” , saimme avaimet ja oppaalta toiveen tulla vartin päästä takaisin talon esittelyä varten.

Meille selvisi, että ykkös- ja nollakerroksessa sijaitsi vastaanoton lisäksi mm. Viron suurin vesipuisto eri kulttuurien saunoineen, uimahalli, poreallas, kiipeilyseinä, aqua-baari, kuntosali, keilahalli, suolahuone, kahvila ja kauppa ynnä hoitohuoneita.

Toinen kerros oli omistettu terveydelle ja kauneudelle. Siellä sijaitsi lääkäreiden vastaanotto sekä lukuisat hoitohuoneet, kampaamo ja kauneushoitola. Tärkein oli ehkä kuitenkin tilava Buffet-ravintola.

Ylemmissä kerroksissa olivat hyvin varustetut huoneemme ja useimmista niistä näköala  puistoon ja merelle.

Kylpylähoidot alkoivat seuraavana aamuna lääkärintarkastuksella. Tohtori Helle kyseli terveydentilasta, kuunteli sydäntä ja mittasi verenpaineen meiltä kaikilta. Jokaiselle päivälle saimme 2-3 kullekin sopivaa hoitoa. Tavallisimpia olivat klassinen hieronta: yläselg, alaselg tai selg, lämmin maavahakääre, magneettihoito, suolahoito ja pyörrekylpy jaloille. Hymyn kera etunimellä kutsuen meidät vastaanotettiin hoitoihin.

Hierojat olivat taitavia, löysivät jokaisen kireän ja jomottavan paikan. Kuumat vahakääreet selän alla ja käsissä saivat silmät painumaan kiinni. Oli kiirehdittävä huoneeseen jatkamaan pikku torkkuja.

Maksullisia hoitoja oli mahdollista ottaa edullisemmin hinnoin kuin kotona. Kosmetologi- ja kampaamopalvelut kelpasivat monelle naiselle mutta myös miehelle.

Jotkut virkut tekivät kävelylenkkejä lähistöllä, missä on muiden kylpylöiden lisäksi paljon pieniä puistoja ja vanhoja pikku taloja, osa vielä kunnostusta odottaen. Paljon on toki korjattu kauniisti entisöiden.

Buffet-ravintola kutsui meitä kolmasti päivässä. Kolme pitkää tarjoilupöytää tarjosi monenlaista ja runsaasti vatsantäytettä. Näkäiseksi ei varmaan jäänyt kukaan. Ruokaillessa oli oiva tilaisuus puhkipuhua kaikki päivän ohjelmat.

Tiistai-iltana yhdistyksemme puheenjohtaja Jukka kutsui meidät illalla Romantic-baariin onnittelemaan Tarjaa, jolla oli syntymäpäivä. Nostettiin pirteälle päivänsankarille maljat laulun kera. Iloinen puheensorina jatkui myöhään, oli mukava yhteinen ilta.

Muina iltoina joukko hajaantui erilaisiin puuhiin. Laiskimmat, lue väsyneet, jäivät petille katsomaam tv:tä, jotkut lähtivät konserttiin, virkeimmät keilahalliin, jossa vanhat tekijät, Ykänkin, peittosi ensikertalainen Ritva.

Ulla sai korttipeli-iltaansa 8 pelaajaa. Oli kuulemma vaaraton Shanghai-peli, jossa Sinkkiä huudettiin.

Torstai-iltapäivällä virolainen oppaamme vei meidät kiertoajelulle  tutustumaan Pärnun kaupunkiin. Kuulimme Viron itsenäisyystaisteluista ja saimme tietää, että ensimmäinen itsenäisyysjulistus tapahtui Pärnussa. Keskustan tuntumassa ihailimme vanhoja kunnostettuja rakennuksia, tosin moni rakennus vielä odottaa taitavaa kättä ja varmaan myös rahaa kunnostukseen. Julkisten rakennusten edustalla löytyy aina merkkihenkilön patsas. Uuden itsenäisyyden myötä patsaat ovat muuttuneet Viron oman historian merkkihenkilöiksi. Olisi ollut mielenkiintoista päästä tutustumaan Pärnu Muuseumiin ja L. Koidula Muuseumiin, mutta ensi kerralla sitten.

Tuliaisten hankkimista varten pysähdyttiin tavarataloon. Sieltä löytyi mukaan musiikkia ja upeaa virolaista käsityötä. Toki käytiin myös SuperAlkossa vaikkei kellään mitään ostoaikeita ollutkaan. Kun kuulimme, että työntekijät saavat myynnistään pienen prosentin, yksi ja toinen löysi jotain sopivaa kotiin vietävää. Hyvä Pärnun kierros. Kiitos, AITÄH.

Perjantaina tohtorimme kutsui jokaisen puheilleen ja kysyi: Olitko tyytyväinen?. Kyllä, mutta varmuuden vuoksi hän kuitenkin antoi jatkohoito-ohjeita kotiin viemisiksi. Ehdin vielä käydä vesijumpassa. Siellä olikin tahti astetta kovempi kuin kotona, hyvä niin. Porukalla sitten vielä suolahoitoon. Kai nyt säilymme satavuotiaiksi!

Aamulla alkoi kotimatka, kaikki mukavuus kropassa ja muistoissa.

Näkemiin, NÄKEMIST!

Tellu Welin